1. 2. 2014.

Poludrago kamenje

Poludrago kamenje






AHAT - Najčešće je u plavoj, smeđoj,  crvenoj, sivoj i žutoj boji, a sreću se i u drugim bojama. Ima uticaj kod povišenog krvnog pritiska, nervoze, raznih alergija, probave, bubrega, kože idr. Zavisno od boje deluje na više čakri. Poboljšava raspoloženje kod depresije. Prazni se ispiranjem pod tekućom mlakom vodom, a puni se na suncu ili pored gorskog kristala.







AKVAMARIN Raspon nijanse boja kreće se od svetlo zelene do morsko plave . Veruje se da je ovaj kamen simbol ljubavi i čistoće. Ima veliki uticaj na disajne puteve, grlo, pluća. Smiruje telo, daje samopouzdanje i stabilnost, uravnotežuje energije grlene i srčane čakre i solarnog pleksusa. Smatra se da ima veliki uticaj na ljubav. Održava se držanjem u slanoj vodi, u gomili drugog kamenja, a puni se na suncu.






AMETIST - Boja ovog kamena je ljubičasta. Ima veliki uticaj na imunitet, migrene, smanjuje stres, deluje na oči, poboljšava koncentraciju, efikasan je kod upala kostiju i zglobova. Prazni se pod mlazom tekuće vode par minuta na desetak dana, a puni se na malo sunca, a mnogo više tame i gomili kamenja.





AVENTURIN - Uglavnom je svetlo zelene boje i ima uticaj na kožu, kosu, smanjuje napetost, smanjuje očni pritisak, razne alergije. Prazni se pod tekućom vodom, a puni držanjem u gomili kamenja ili na suncu.







CITRIN - Boja ovog kamena je od svetlo žute do zlatno žute. Smatra se da ima uticaj kod probave, bubrega, jača imuni sistem, utiče i na metabolizam, podiže samopouzdanje. Prazni se pod mlakom vodom, a puni uz ametist i hematit.



GORSKI KRISTAL - Ovaj kristal nema boju već je proziran, smatra se da ima dejsvo na većinu poremećaja u organizmu, da je lekovit eliksir od ovog kristala, ima stimulaciju na većinu vitalnih organa kao i na nervni sistem. Njime se čiste sve čakre, a ima pozitivno dejstvo na prostor i okruženje. Prazni se pod tekućom vodom, a puni na suncu.





HEMATIT - Boja je sivo crna sa metalnim sjajem, pozitivno deluje na imunitet, cirkulaciju, na poremećaje krvnog sistema, povišen krvni pritisak, pruža smirenost telu ,podiže samopouzdanje, pomaže kod depresije i preteranog zamora. Nikako nesme da dodje u kontakt s vodom. Prazni se uz gorski kristal, a njime se ujedno i puni.





JASPIS - Ima ga u više boja beli, žuti, crveni, zeleni. Najviše utiče na imunitet, jača vitalitet, daje pozitivnu energiju telu kao i okolini. Puni se pod mlazom vode, pored gorskog kristala kao i na suncu.







 
LAPIS LAZULI - Boja ovog kamena je indigo plava sa zlatnim pegama. Ima uticaj kod poremećaja svih tipova neurologije, kod grčeva, cirkulacije, glavobolja, podiže samopouzdanje, pojačava koncentraciju. Mnogi smatraju da lapis donosi mir i ljubav.  Prazni se u posudi sa hematitom, a puni gorskim kristalom.







MALAHIT - Boja ovog kamena je zelena sa tamnozelenim ili crnim linijama, smatra se da ima dejstvo na nervni sistem ,disajne puteve, pojačava otpornost organizma, koristi se kod reume, smanjuje depresiju. Prazni se u gomili soli, a puni držanjem medju drugim kristalima. Nikada se ne izlaže na sunce.





MESEČEV KAMEN - Boja je žuta sa belim sjajem ili je bezbojan sa beloplavičastim sjajem. Smatra se da ima pozitivna dejstva na žlezde, kožu, hormone, psihu, podiže samopouzdanje. Prazni se pod vodom ili u gomili soli, a puni na mesečevoj svetlosti.


 



ONIKS - Boja je crna, mada se sreće i u beloj. Ima dejstva kod stabilnosti, samopoštovanja, koristan je za kosu i kožu, štiti od negativne energije. Prazni se pod tekućom vodom, a puni držanjem u gomili drugih kristala.








OPAL - Ima ga u crnoj, beloj, plavoj, crvenoj boji, a obuhvata i sve dugine boje. Ima pojačano dejstvo kod optimizma, smanjuje stres  i depresiju, pomaže kod infekcija, alergija. Zbog veće koncentracije vode u kamenu nesme se izlagati suncu vec ga držati u vodi, puni se u kontaktu sa drugim kristalima.







ROZENKVARC - Boja je prozirnoroze  i smatra se da je kamen ljubavi. Ovo je kamen sa puno lekovitih svojstava, ima uticaj kod rada srca, krvotoka, poboljšava cirkulaciju, podiže samopouzdanje i sigurnost. Puni se u gomili sa drugim kristalima.








TIGROVO OKO - Boja je zlatnosmedja i žuta, podiže koncentraciju i samopouzdanje, smanjuje stres, smanjuje migrene, utiče na kosti  i zglobove. Prazni se u gomili soli, a puni se u kontaktu sa drugim kristalima.







TIRKIZ - Postoji više nijansi, a najčešće su nebeskoplava, plavozelena, svetlozelena sa plavim nitima. Smatra se da ovaj kamen odbija sve što je negativno, smanjuje stres, pojačava apetit, uravnotežuje stabilnost organizma. Prazni se sa hematitom, a puni pored gorskog kristala, ne izlaže se na sunce.

Нема коментара:

Постави коментар